Liderul de la Casa Albă a anunțat tarife mai mari cu 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oțel și aluminiu ori doar la cele din anumite țări.
„Oamenii nu au idee cum a fost tratată țara noastră de alte țări și de oameni care ne reprezintă care nu au idee despre nimic”, a afirmat Donald Trump la o reuniune cu manageri din sectoare industriale desfășurată la Casa Albă.
Președintele SUA a argumentat că tendințele comerciale au „distrus” industria americană de oțel și aluminiu.
Anterior, Donald Trump transmisese prin Twitter că producătorii americani de oțel și aluminiu au nevoie de „relații comerciale libere, corecte și inteligente”.
Uniunea Europeană și China au avertizat în mod repetat că vor introduce măsuri simetrice dacă Administrația Donald Trump va impune tarife la aluminiu și oțel.
Oficiali europeni citați de presa germană au declarat recent că UE poate adopta rapid măsuri de retorsiune vizând produse exportate de Statele Unite. Conform unor surse citate de agenția de presă DPA și de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bruxellesul a alcătuit deja o listă a produselor americane care vor fi vizate de restricții. Pe listă figurează produse de genul sucurilor de portocale din California, roșii și cartofi, precum și motociclete Harley-Davidson și whisky american.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a avertizat Washingtonul în 2017 că un „război comercial” între Uniunea Europeană și Statele Unite ar fi în dezavantajul ambelor părți. „Chiar vor americanii să ajungă la război comercial cu Europa? Un război comercial ar fi dăunător atât intereselor Europei, cât și intereselor Statelor Unite”, afirma Jean-Claude Juncker, în martie 2017, într-un interviu acordat revistei germane Bild. Juncker a atras atenția că Uniunea Europeană tratează cu seriozitate tonul protecționist al lui Donald Trump și se pregătește pentru orice situație în relațiile comerciale bilaterale. Ulterior, în vara anului 2017, Juncker atrăgea atenția că „sloganul «America pe primul loc» nu poate însemna faptul că interesele Europei sunt pe ultimul loc”, subliniind că Bruxellesul „poate reacționa adecvat în doar câteva zile”.